nuffnang ads

Friday, March 18, 2011

CARA MENGELAKKAN DARIPADA KERACUNAN MAKANAN

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan:
  • membasuh tangan dengan teliti sebelum menyediakan makanan atau semasa terhenti selepas diganggu.
  • mengasingkan makanan yang telah dimasak dengan makanan yang belum dimasak atau yang masih mentah. Ini kerana makanan yang telah dimasak lebih mudah tercemar berbanding dengan makanan yang belum dimasak.
  • pilih makanan yang diproses (atau dimasak) untuk menjaga keselamatan. Banyak makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran agak selamat dalam keadaan semulajadi. Yang selainnya mungkin tidak selamat jika tidak diproses.
  • masak makanan dengan teliti kerana banyak makanan mentah tercemar dengan kuman membawa penyakit. Contohnya daging dan susu. 
  • Makan makanan yang telah dimasak serta-merta. Apabila makanan telah menjadi sejuk, kuman lebih mudah mencemarinya. Lebih lama dibiarkan, lebih tinggi risikonya.
  • simpan makanan yang telah dimasak dengan cermat dalam keadaan yang sesuai.( panas atau dingin)
  • jaga kebersihan dapur serta permukaan tempat masak.
  • bungkus makanan yang telah dimasak dengan pembalut plastik atau simpan di tempat kedap udara  

2 comments:

  1. utamakan kebersihan... hapuskan bakteria.. ingatlah orang yang tersayang.....

    ReplyDelete

nuffnang

awak sangat cute

heartbeat.my